Nabeschouwing

De meeste van onze blogvolgers zullen inmiddels wel al weten dat we een uitgesproken voorkeur hebben voor reisbestemmingen met een woeste, ongerepte natuur. Regio's waar de menselijke impact, mede door de harde omstandigheden, zo klein mogelijk gebleven is.

Naast de streken waar we al zo dikwijls naartoe getrokken zijn, zoals de ganse Westkust van de VS, stond er al een tijdje een (ei)land op ons lijstje dat heel wat dichter bij huis ligt, namelijk IJsland. Amper 3u vliegen en men komt er in een totaal andere wereld terecht.

We hadden al min of meer beslist om er in de zomer 2016 naartoe te gaan, maar onverwacht was er echter ook de mogelijkheid om dat begin april te doen. De tijdspanne tussen deze beslissing en afreis was heel kort en vermits we eigenlijk ook bitter weinig van het land kenden, althans niet om in sneltempo een reis zelf in elkaar te boksen, deden we een beroep op een touroperator gespecialiseerd in IJsland en Scandinavië.

We wisten bovendien helemaal niet welke weersomstandigheden we daar in deze periode mochten verwachten en zodoende hebben we de reis dan ook beperkt tot het Zuidwesten van IJsland (wat hebben wij toch altijd met dat "Zuidwesten"...?).

We beschouwden deze reis als een eerste kennismaking, met de bedoeling om één en ander van de plaatselijke gewoontes te ontdekken en zodoende makkelijker de reis van zomer 2016 zelf de organiseren.

We hebben ons in de korte periode vóór afreis nog zoveel mogelijk ingelezen over het land en dat bleek ook wel nodig want het "road book" dat we kregen van de touroperator was eigenlijk niet veel meer dan het vermelden van de hotels en de bezienswaardigheden. Maar helemaal niets in detail of hoe we er best naartoe reden. We hadden nog graag 2 overnachtingen gewijzigd omdat ze volgens ons (tijdens de reis zelf bleken we dan ook gelijk in te hebben) totaal niet gunstig gelegen waren om, zonder nutteloze kilometers, de trip te doen zoals wij die wilden. Dat was echter al niet meer mogelijk zonder terugbetaling van de geannuleerde overnachting. We hebben dan maar zelf 1 hotel (Hotel Laki) extra geboekt en dat was maar goed ook, want anders was deze dag gekkenwerk geweest. Het enige wat we dan zouden gezien hebben was het dashboard van onze auto...

Hoe is deze eerste kennismaking met IJsland ons nu bevallen? Diegenen die onze blog gevolgd hebben (én de info/foto/video updates zullen lezen) kennen wellicht al het antwoord: fantastisch!!!
Na 1 bezoek zijn we helemaal weg van dit eiland en de vraag of we er ooit nog teruggaan is al vervangen door 'wanneer gaan we daar zo snel mogelijk terug naartoe?'  We plaatsen IJsland, qua natuur en rust naast Alaska, en dit is absoluut goed gezelschap. We gaan er immers niet voor niets deze zomer opnieuw naartoe, na er een eerste keer geweest te zijn in 2012.
Die rust moeten we misschien wel iets relativeren in de zomer als het eiland zowat overspoeld wordt door toeristen.
Voor de rest spreken deze cijfers boekdelen: IJsland is 3x groter dan België, maar heeft maar 300.000 inwoners (België 11.000.000). En...daarvan wonen er al 200.000 in de hoofdstad Reykjavik. Dus die 100.000 andere zijn verdeeld over een gebied dat 3x zo groot is als België... 

We moeten wel zeggen dat we ongelooflijk veel geluk gehad hebben met het weer. Het gezegde "if you don't like the weather in Iceland, just wait 10 minutes" is een waarheid als een koe. We hadden verschillende seizoenen op 1 dag, en dit zelfs meerdere keren per dag. En dat hoefde niet altijd negatief te zijn.
Het feit dat we zoveel sneeuw hadden maakte de landschappen nog zo veel mooier, zonder dat we er eigenlijk last van hadden, met uitzondering van de laatste dag dan...

De bijna-constante, al kon dat ook ineens helemaal omslaan, was de stormwind. Niet voor niets stond er in de info tijdens de vlucht met Icelandair (bijzonder comfortabel vliegen overigens) al vermeld dat de autoverhuurmaatschappijen ons dankbaar zouden zijn als we de autodeur vasthielden bij het in/uitstappen.
Koud was het ook, maar daar hebben we, mits de juiste kledij, eigenlijk helemaal geen last van gehad, dus dat was geen issue.

Enig "minpuntje" was/waren het/de peperdure eten/hotels, zeker in vergelijking met de prijzen die we "gewoon" zijn in de VS (met uitzondering van Alaska).

Maar we willen absoluut positief afsluiten: naast de prachtige natuur valt ook de bevolking bijzonder goed mee. De IJslanders zijn een bijzonder sympathiek volk waar je altijd een babbeltje kan mee slaan en die je helpen waar nodig.

We willen tot slot al onze volgers bedanken en de velen die gereageerd hebben via verschillende kanalen.
Naast onze blog plaatsen we ook heel wat info/foto's op onze FB-pagina Kalaman Photography.

We hopen zo snel mogelijk deze blog up-to-date te hebben zodat we kunnen beginnen met de voorbereiding van de volgende reis, vanaf 30 juni naar Alaska.

De blog staat al online en je kan er, desgewenst, op inschrijven via mail om van updates op de hoogte gehouden te worden: Alaska - Juli 2015
4 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig verslag! Wij vertrekken 14 mei naar IJsland en kijken er enorm naar uit. We hebben dan ook leuke ideeën op kunnen doen met jouw verslag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel plezier Nicole, en we zijn ervan overtuigd dat jullie met volle teugen zullen genieten van dit prachtige land, vol ongerepte natuur.

   Verwijderen
 2. Adembenemend!! morgen ga ik verder aan de overige jaren. Maart gaan we zelf naar IJsland, door jullie filmpjes wordt het veel visueler en heb ik er nog meer zin in!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als jullie in maart gaan, dan doe ik mijn best om op tijd nog een en ander in onze blog van februari 2017 te schrijven :-).

   Verwijderen